Langton Green Primary

The Archbishop’s School, Canterbury

‘Any difficulties or issues encountered were dealt with speedily and effectively.  Our Chairman of the Governors thanked Abbott Construction for the excellent manner in which we carried out the project.’

Project Value: £1.8m

Our completed project at Langton Green Primary School involved the construction of a new four classroom teaching Pavilion followed by the reconfiguration, refurbishment and extensions to the existing school. External works include external ramped access pathways, hard and soft landscaping and the extension of the schools car park. In addition to the works within the school the contract included the extension of the nearby community centre car park and upgrading the footpath link between the school and the community centre.

The works were carried out in several phases to facilitate the alterations and extensions. This involved careful and considerate planning and liaison between our site team and the School’s staff as well as the project team.

The work was mainly sequential in order to enable the School to take possession of newly completed areas before we could commence on following phases.

The construction of the Pavilion teaching block was carried our under a design and build contract, set in a sensitive rural area. The construction of the Pavilion used an advanced SIP frame build method, with a western cedar cladding facade. The cedar face was complemented by timber shake roof coverings.

The site was complex due to imposed strict tree root protection zones and a very restricted construction zone due. This was due to an additional perimeter reptile fence which was necessary to protect any newts that were habitating within the school grounds. The newts were predominately found within the pond area immediately adjacent to the construction zone, adjacent to the site entrance. For this reason an underground newt crossing was formed across the site entrance prior to construction.

The work on the existing school included a new two classroom extension, creating corridor circulation through the school by reconfiguring the existing layout, new toilet facilities, the extension of the dining/sports hall and the reconfiguration of the reception cloak and toilet area.

The project was carried out to a very tight timescale and budget.

PHONE 01227 471 206