London Court, 60A London Road, Canterbury

The project included the demolition of an existing dwelling prior to constructing a replacement building which reflects the historical character of London Road within the immediate area.

Adjacent to the site and elsewhere in London Road are buildings of “Victorian Villa” appearance with strong gable features, moulded barge boards, tall vertical sash windows, contrast brick string banding and bay windows. The construction of the new building use these reference features in the design.

The placement and footprint of the design was largely dictated by the adjacent property at No. 60 London Road, and a large tree at the site frontage in highway land. Special measures were taken to protect the tree roots during all aspects of the construction phase. The depth of the building footprint is in line with adjacent buildings, and therefore does not create overshadowing into the neighbouring residences, with a stepped form to provide a south facing rear amenity garden for the occupants. In the massing of the building the scheme preserves the special character of the Conservation Area, and the rear two storey element reduces the massing impact of the proposals thus avoiding overbearing issues.

Traditional materials of red stock brickwork, buff/yellow brick banding under plain tiled roofs complete the design including detailing elements of terracotta ridge tiles, stone sub-cills, key stones and period style joinery.

Pedestrian access to the building was designed to be Part M Building Regulations compliant using level threshold access cills in accessing the property.

 

Architect: Taylor Roberts
Structural Engineer: BSF Consulting
Duration of project: 47 weeks
Project Value: £920k

PHONE 01227 471 206